Dunaszegi Közös Önkormányzati Hivatal
Főoldal
9174 Dunaszeg, Országút u. 6.; tel./fax: (96) 352-012
9184 Kunsziget, József Attila u. 2.; tel.: (96) 485-040; fax: (96) 552-056

Tájékoztatás szabadtéri égetésről

A közelmúltban településeinken is nagy felbolydulást keltettek a különböző híradásokban megjelent – néha téves tartalmú – tájékoztatások a tűzgyújtással, kerti hulladék égetésével kapcsolatban.

 

Ezt a levegő tisztaságát befolyásoló és gyakorta a lakosok kedélyeit is borzoló tevékenységet joganyagok sokasága szabályozza, leginkább az érintett terület besorolásának függvényében. Alapvetően az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései az irányadók, amely szerint külön jogszabályi felhatalmazás nélkül a tűzgyújtás és égetés tilos. A jogszabályok azonban lehetőséget biztosítanak a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek arra, hogy a kerti hulladék égetését önkormányzati rendeletben szabályozzák. Tekintettel arra, hogy faluhelyen sokszor keletkezik olyan növénymaradvány, amelynek más módon való hasznosítása nem lehetséges, így Dunaszeg, Dunaszentpál és Kunsziget községek képviselő-testületei is megalkották a helyi viszonyokra szabott, a levegő védelméről szóló önkormányzati rendeleteket.

 

A hatályos rendeletek alapján kerti hulladék égetésére

Dunaszeg településen kizárólag április, május, szeptember, október és november hónapokban, hétfői, szerdai és pénteki napon 9 és 18 óra között, szombati napon 14 és 18 óra között van lehetőség;


Dunaszentpál településen kizárólag szerdai és pénteki napon 9 és 18 óra között, valamint szombati napon 9 és 11 óra között van lehetőség;


Kunsziget településen kizárólag keddi napokon, 8 és 20 óra között van lehetőség
.


A rendeletek azt is meghatározzák, hogy csak teljesen száraz kerti hulladék égethető, továbbá nem lehet tüzet gyújtani ünnepnapokon, közterületen, szeles, ködös, párás időben, egészségügyi-, szociális-, gyermek-, ifjúsági-, nevelési- és oktatási intézmény, sportlétesítmény, művelődési intézmény és egyházi intézmény 100 méteres körzetében azok működésének időtartama alatt, valamint éghető anyagot tároló hely 30 méteres körzetében.

 

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a fenti szabályok betartásával kizárólag kerti hulladék égetésére nyílik lehetőség, amelynek fogalmát az önkormányzatok rendeletei egyértelműen meghatározzák. Az égetendő kerti hulladék tehát nem tartalmazhat települési, egyéb háztartási vagy ipari eredetű hulladékot, építési törmeléket, például műanyagot, gumit, bontási tevékenységből származó fahulladékot, vegyszert, festéket, textíliát vagy ezek maradékait.

 

Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és az esetleges parázslás, izzás megszüntetéséről gondoskodni kell.

 

A rendeletek egészségünk védelme érdekében szabályozzák a háztartási tüzelőberendezésekben égethető anyagok körét is, így azokban csak kereskedelmi forgalomban lévő tüzelőanyag vagy a háztartásban keletkező, veszélyesnek nem minősülő, szennyezetlen papír és fa hulladék égethető el. Hulladékok vagy használt cikkek, például műanyag vagy ruhanemű égetése háztartási tüzelőberendezésben tilos.

 

Manapság már ennek ellenőrzése sem lehetetlen, hiszen a tűzvédelmi hatóság rendelkezik azokkal a mérőeszközökkel, amelyek a tüzelőberendezések által kibocsátott káros anyagok mérésére és meghatározására képesek.

 

Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy településeinken szelektív hulladékgyűjtés működik, továbbá ruhagyűjtő is megtalálható, így mindenkinek lehetősége van arra, hogy a műanyag-, papír-, üveg- és fémhulladékot külön gyűjtse, azt a hulladékgyűjtő szigeteken ingyenesen elhelyezze.

 

Az önkormányzati rendeletekben foglaltak megsértése esetében a jegyző intézkedik és közigazgatási hatósági eljárás keretében 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabására jogosult az előírások megsértőivel szemben.

 

Külterületen lábon álló növényzetet vagy növényi hulladékot égetni csak az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai szerint és csak tűzvédelmi hatósági engedély birtokában szabad.

 

Védett természeti területnek minősülő külterületen a természet védelméről szóló törvény alapján nád és más vízinövényzet égetéséhez, irtásához, aratásához, gyep- és parlagterület, tarló és szalma égetéséhez, valamint – a kijelölt és kiépített tűzrakóhely kivételével – erdőterületen tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

 

Az erdők tűz elleni védelméről szóló rendelet alapján a vágástéri és egyéb fahulladék égetése a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz történő bejelentést követően végezhető alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység.

 

A szabadtéri égetéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzésére a tűzvédelmi hatóság jogosult, a kiszabható tűzvédelmi bírság tételei 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjednek.

 

A tűzgyújtással, kerti- és mezőgazdasági hulladék égetésével kapcsolatos részletes tájékoztatás megtalálható az önkormányzati hivatal hirdetőtábláján és a hivatali honlapon (www.dkoh.hu), valamint a hivatali Facebook oldalon, továbbá tájékoztatás kérhető a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltségén ügyfélfogadási időben (cím: 9021 Győr, Munkácsy M. u. 4.; tel.: 96/510-620; e-mail: [email protected]).


Dunaszeg, 2015. április 1.



dr. Szigethy Balázs sk.

jegyző