Dunaszegi Közös Önkormányzati Hivatal
Főoldal
9174 Dunaszeg, Országút u. 6.; tel./fax: (96) 352-012
9184 Kunsziget, József Attila u. 2.; tel.: (96) 485-040; fax: (96) 552-056

Száz százalékban átlátható önkormányzatok klubja

Dunaszeg, Dunaszentpál és Kunsziget községek önkormányzatai csatlakoztak a 100 százalékban átlátható önkormányzatok klubjához.

Az eDemokrácia Műhely megvizsgálta 317 önkormányzat több mint 82 ezer kötelezően közzéteendő adatait. Ebből az derült ki, hogy az önkormányzatok mindössze 17 százalékban teljesítik az előírásokat. Még városi szinten sincs fent a honlapokon a kötelező adatok fele. A Százszázalékos Önkormányzatok Klubjának tagjai elhatározzák, hogy száz százalékban teljesíteni fogják a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó előírásokat, és ezzel átláthatóvá teszik választóik számára működésüket és gazdálkodásukat.

A kezdeményezők tapasztalata szerint lehetséges a jogszabályok százszázalékos betartása. Erre példa a pázmándi Üvegfalu modellprogram. Pázmánd önkormányzata ugyanis az eDemokrácia Műhely segítségével olyan mintaportált hozott létre, amely minden kötelező adat közzétételét lehetővé teszi számára, sőt annál többet is.

A Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához csatlakozhat bármely önkormányzat, amely vállalja, hogy belátható időn belül megközelíti a törvényi előírások teljes körű teljesítését. A Klub keretében az eDemokrácia Műhely és a pázmándi önkormányzat megosztja az Üvegfalu-projekt során szerzett tapasztalatait, valamint segítséget nyújt a csatlakozók számára a jogszabályi előírások teljesítésének szakmai, szabályozási és technikai, informatikai hátterében.

A korrupció Magyarországon közismerten komoly probléma, rengeteg pénz folyik el illegális csatornákon. A korrupció természetesen nem a településeken a legnagyobb. Viszont az önkormányzatok méretei és közelségük a településen élőkhöz lehetővé teszi, hogy mindenki számára viszonylag könnyedén követhető legyen a közpénzek útja, onnantól kezdve, hogyan születnek meg a döntések, miért pont arra költenek amire, egészen addig, hogy a megvalósult beruházások a legjobb minőségben és a legtakarékosabb módon készülnek-e el.

A kezdeményezők meggyőződése, hogy a korrupció elleni harcot alulról kell elkezdeni. Ha a településeken élők megszokják, hogy joguk van tudni arról, mire költik el adóforintjaikat, akkor egy idő után ezt meg fogják követelni a nagypolitika szereplőitől is. Ezzel a gesztussal a települések mutathatnak példát arra, hogy az internet korában viszonylag kis erőfeszítéssel megvalósítható a tökéletes átláthatóság. Mindez csak akarat és hozzáállás kérdése. A kezdeményezők szerint számtalan olyan település van az országban, amelynek önkormányzata bátran kiállhatna a választói elé, csupán rá kell döbbenniük, hogy ennek bizonyítása, demonstrálása nem is olyan nehéz – ezt könnyedén megtehetik a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja égisze alatt. A csatlakozók védjegyként használhatják majd klubtagságukat, ezzel jelezve elkötelezettségüket – majd megfelelésüket – az átláthatóság magas színvonalának biztosítása iránt.